Ät färgglad

mat

Det grekiska ordet ”fyto” betyder växt och ”näringsämnen” står för ämnen som möjliggör liv. Fytonäringsämnen är växtnäringsämnen som finns i frukter och grönsaker. Växter producerar fytonäringsämnen för att främja sin egen tillväxt och skydda sig själva mot cellskador och sjukdomar.

Frukternas och grönsakernas livfulla färger beror ofta på dessa växtbaserade näringsämnen, så när vi ser färgstarka frukter och grönsaker är det naturens gåva till oss i form av välbefinnande som vi ser. Alla naturliga färger stöder ditt välbefinnande på ett speciellt sätt, och därför måste du äta en blandning av alla fem. Det är viktigt att vi ger våra kroppar fytonäringsämnen som håller dem friska och att vi äter rätt blandning av olika färger varje dag.

Äter du

tillräckligt mycket
frukt och grönsaker

så att du håller

dig sund? 

Vi vet att många av oss inte får den dagliga näring vi behöver på grund av tidsbrist, kostnad och tillgänglighet under året. Nutrilite Health Institute forskar i det här problemet och har tagit fram rapporten The Global Phytonutrient Report*. Där upptäckte man att tre av fyra vuxna världen över inte uppfyller Världshälsoorganisationens rekommendation om 400 g frukt och grönsaker varje dag.** Det skapar en lucka mellan det vi äter och det våra kroppar behöver. I själva verket skulle de flesta vuxna behöver fördubbla sitt intag av frukt och grönsaker om de skulle följa Världshälsoorganisationens råd. Denna lucka i vår kost bidrar till försämrat välbefinnande och kan resultera i många kroniska sjukdomar som fetma, hjärtsjukdomar och benskörhet.

Nötter, te, fröer, baljväxter, frukter och grönsaker är bra källor till växtbaserade näringsämnen. En kost som innehåller detta är nödvändigt för att stödja vår kropp, leva ett aktivt liv och främja ett sunt åldrande. Fytonäringsämnen är de välgörande organiska sammansättningarna som växter använder för att skydda sig mot stress och skador och för att främja en balanserad tillväxt. Varje dag görs nya upptäckter inom forskningen om fytonäringsämnen. Våra experter på Nutrilite Health Institute fortsätter att öka vår förståelse för hur vi kan täppa till luckorna i vår kost så att vi kan förbli friska.

*The Global Phytonutrient Report: A Global Snapshot of Fruit and Vegetable Intake and Availability, and Implications for Phytonutrient Intake
** Källa: Källa: Världshälsoorganisationen/FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation. Diet, Nutrition, and the Prevention of Chronic Diseases; Report of a Join FAO/WHO Expert Consultation Geneva, World Health Organization, 2003 (Technical Report Series No. 916)